Rumeni opečni tlakovec Fornace S.Anselmo

Tlakovec izrazito svetlih barvnih tonov

Tlakovci v svetlih, oziroma rumenih barvnih tonih so izdelani iz drugačne (svetlejše) gline, kot tlakovci v rdeče-oranžnih barvnih tonih, ki jih polagamo najpogosteje.

S krtačenjem smo najprej odstranili sloj kremenčevega peska, ki med procesom izdelave poskrbi, da se sveže izdelani tlakovci v procesu proizvodnje ne lepijo na podlago. Rumen tlakovec se po barvi izrazito loči od oranžnega opečnega zidaka, s katerim je zidana stena hiše v ozadju.

Krtačimo s posebno krtačo, ki jo kamnoseki uporabljajo za doseganje rustikalnega (zlizanega) videza površine pri obdelavi kamna. Krtačenje poteka pri nizkih obratih.

Tudi nastopne ploskve stopnic bodo obložene z opečnim tlakovcem. Nekatere stopnice so previsoke in jih je treba pred polaganjem z brušenjem spraviti na pravo višino. Kontrola višine z laserjem.

Laser je odličen pripomoček s katerim enostavno kontroliramo postopek brušenja. Stopnica je nekoliko previsoka le še v kotu.

Stopnice na tej sliki so bile prenizke. Z dobetoniranjem smo višino nastopne ploskve dvignili na ustrezen nivo.

Priprava stika, kjer se srečata parket in opečni tlakovec. V ta stik smo vgradili aluminijast kotnik, ki razmeji talni oblogi.

Polaganje tlakovca brez zamika med vrstami. Fuge neprekinjeno potekajo v obe smeri. Oblikovno čist in preprost vzorec polaganja. Pazimo, da fuge niso preširoke.

Stopnišče. Spodaj na podestu je tlakovec zasukan za devetdeset stopinj glede na smer polaganja na nastopnih ploskvah. 

Polaganje tal v kuhinji. V jedilniškem delu prostora bo položen parket.

Običajno opečna tla impregniramo z voščenim oljem, ki poskrbi, da je površina tal paropropustna. Tokrat pa smo na izrecno željo naročnikov  končno zaščito tal opravili s  poliuretanskim lakom, ki je namensko izdelan za  zaščito mineralnih površin.